V prvom rade si treba uvedomiť že chudnutie nie je o hladovaní a sebatrýznení. Dlhodobé hladovanie spôsobí len veľkú stratu svalovej hmoty a životné dôležitých tekutín z tela. Výsledkom môže byť strata sily, radosti zo života a dokonca aj poškodené zdravie. A v konečnom dôsledku postava aj po schudnutí desiatok kilogramov nevyzerá vôbec dobre, dokonca môže to byť horšie ako pred chudnutím. Ak chcem chudnúť tuk a nie svaly musím pravidelne jesť.
Nie je dôležitý len výber správnych potravín ale aj množstvo. Je veľmi jednoduchá rovnica ak je kalorický príjem vyšší ako výdaj – priberám a keď je kalorický príjem nižší ako výdaj – chudnem. Tréner presne určí kalorický príjem na dosiahnutie Vášho cieľa, číže množstva jednotlivých potravín presne na mieru so správnym pomerom makronutrientov. V kombinácii so správnym cvičením v adekvátnom množstve môže dosiahnuť svoj sen prakticky každý.
Od ľudí počujem pomerne často nasledujúcu vetu. „JA SA ZDRAVO STRAVUJEM, NO AJ TAK NEVIDÍM DOSTATOČNÉ VÝSLEDKY“. Väčšinou je to stále o tom istom. 2-3 jedlá denne. Nejaké bielkoviny, najideálnejšie v nejakom varenom mäse. Minimum sacharidov. Trošku orieškov. Nejaká zelenina. Táto strava je od zdravej na míle ďaleko.
Dokonca, ak fungujete takto dlhodobo, ani sa nedivím, že tie výsledky neprichádzajú. A čo je horšie, oni prídu. Väčšinou ale v podobe zdravotných problémov a často krát sú aj dosť závažne. Zo začiatku je to celkom nevinné a objavia sa veci, ktoré si nikto nespojí so stravou. Napr. akné, výrazne vrásky, kruhy pod očami, problémy s trávenim, zápchy alebo hnačky. Neskôr vážnejšie, ako bolesti chrbta a kĺbov, vypadávanie vlasov, problémy s konkrétnym orgánom atď. MÁLOKTO SI NAOZAJ UVEDOMÍ, ŽE TO MÔŽE SÚVISIEŤ SO STRAVOU. Veď predsa sa stravuje ZDRAVO.“
V poriadku, čo teda naozaj tá zdravá strava je?
1. V prvom rade sú to MNOŽSTVÁ. Tie sú vždy na prvom mieste. Uvediem príklad. Žena, ktorá má 40rokov, 170cm a 60kg, ktorá vôbec nešportuje, musí prijať za deň 1600 kcal LEN pre správne fungovanie tela. No ak k tomu pridá šport, samozrejme treba pridať. Prečo? Pretože každá aktivita vytvára kalorický deficit, teda nám uberá z prijatých kalórii. Áno, aj cvičenie s činkami.
2. V druhom rade sú dôležité MAKRONUTRIENTY A MIKRONUTRIENTY, teda bielkoviny, sacharidy, tuky, vitamíny, minerály a vláknina. Tie by mali byť vo vyváženom pomere. Napríklad taká vláknina. Vedeli ste že je dôležité pre zdravie tráviaceho traktu prijať každý deň minimálne 30g? A poviem Vám, až také jednoduché to nie je. V jednej porcii zeleniny to určite nedáte.
3. V treťom rade je dôležitá PESTROSŤ potravín. Pravidelne striedať jednotlivé zdroje. Prečo? Aby sme udržali zdravý tráviaci trakt a vyvarovali sa rôznym potravinovým intoleranciam a alergiam.
4. A nakoniec, je dôležitá PRAVIDELNOSŤ. Ako minimum považujem jesť štyri krát za deň, optimalne je šesť krát. Takže toto je podľa mňa zdravá strava. Je to najsilnejšia zbraň voči rôznym chorobám a takisto obezite ale aj podvýžive. Určite nie je riešenie nejesť, je to skôr jednosmerný lístok do nemocnice.
V prvom rade si treba uvedomiť že chudnutie nie je o hladovaní a sebatrýznení. Dlhodobé hladovanie spôsobí len veľkú stratu svalovej hmoty a životné dôležitých tekutín z tela. Výsledkom môže byť strata sily, radosti zo života a dokonca aj poškodené zdravie. A v konečnom dôsledku postava aj po schudnutí desiatok kilogramov nevyzerá vôbec dobre, dokonca môže to byť horšie ako pred chudnutím. Ak chcem chudnúť tuk a nie svaly musím pravidelne jesť.
Nie je dôležitý len výber správnych potravín ale aj množstvo. Je veľmi jednoduchá rovnica ak je kalorický príjem vyšší ako výdaj – priberám a keď je kalorický príjem nižší ako výdaj – chudnem. Tréner presne určí kalorický príjem na dosiahnutie Vášho cieľa, číže množstva jednotlivých potravín presne na mieru so správnym pomerom makronutrientov. V kombinácii so správnym cvičením v adekvátnom množstve môže dosiahnuť svoj sen prakticky každý.
Od ľudí počujem pomerne často nasledujúcu vetu. „JA SA ZDRAVO STRAVUJEM, NO AJ TAK NEVIDÍM DOSTATOČNÉ VÝSLEDKY“. Väčšinou je to stále o tom istom. 2-3 jedlá denne. Nejaké bielkoviny, najideálnejšie v nejakom varenom mäse. Minimum sacharidov. Trošku orieškov. Nejaká zelenina. Táto strava je od zdravej na míle ďaleko.
Dokonca, ak fungujete takto dlhodobo, ani sa nedivím, že tie výsledky neprichádzajú. A čo je horšie, oni prídu. Väčšinou ale v podobe zdravotných problémov a často krát sú aj dosť závažne. Zo začiatku je to celkom nevinné a objavia sa veci, ktoré si nikto nespojí so stravou. Napr. akné, výrazne vrásky, kruhy pod očami, problémy s trávenim, zápchy alebo hnačky. Neskôr vážnejšie, ako bolesti chrbta a kĺbov, vypadávanie vlasov, problémy s konkrétnym orgánom atď. MÁLOKTO SI NAOZAJ UVEDOMÍ, ŽE TO MÔŽE SÚVISIEŤ SO STRAVOU. Veď predsa sa stravuje ZDRAVO.“
V poriadku, čo teda naozaj tá zdravá strava je?
1. V prvom rade sú to MNOŽSTVÁ. Tie sú vždy na prvom mieste. Uvediem príklad. Žena, ktorá má 40rokov, 170cm a 60kg, ktorá vôbec nešportuje, musí prijať za deň 1600 kcal LEN pre správne fungovanie tela. No ak k tomu pridá šport, samozrejme treba pridať. Prečo? Pretože každá aktivita vytvára kalorický deficit, teda nám uberá z prijatých kalórii. Áno, aj cvičenie s činkami.
2. V druhom rade sú dôležité MAKRONUTRIENTY A MIKRONUTRIENTY, teda bielkoviny, sacharidy, tuky, vitamíny, minerály a vláknina. Tie by mali byť vo vyváženom pomere. Napríklad taká vláknina. Vedeli ste že je dôležité pre zdravie tráviaceho traktu prijať každý deň minimálne 30g? A poviem Vám, až také jednoduché to nie je. V jednej porcii zeleniny to určite nedáte.
3. V treťom rade je dôležitá PESTROSŤ potravín. Pravidelne striedať jednotlivé zdroje. Prečo? Aby sme udržali zdravý tráviaci trakt a vyvarovali sa rôznym potravinovým intoleranciam a alergiam.
4. A nakoniec, je dôležitá PRAVIDELNOSŤ. Ako minimum považujem jesť štyri krát za deň, optimalne je šesť krát. Takže toto je podľa mňa zdravá strava. Je to najsilnejšia zbraň voči rôznym chorobám a takisto obezite ale aj podvýžive. Určite nie je riešenie nejesť, je to skôr jednosmerný lístok do nemocnice.